Thron


Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel, de Duitse kunstenaar VA Wölfl en componist Patricio Wang, is in 2017 in reprise gegaan en zal in 2018 terugkeren in de theaters. Zo kan ook het huidige publiek kennismaken met deze kwalitatief hoogwaardige voorstelling, een klassieker van de Nederlandse moderne dans.

Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel, waaronder Lines (1979). Het vraagt van de danseressen een volledige overgave in een afgebakend gebied met verschuivende patronen. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd.

VA Wölfl verzorgt voor de reprise van Thron weer de vormgeving en het kostuumontwerp. Om zo dicht mogelijk bij het artistieke concept van VA Wölfl te blijven vroeg De Châtel lichtontwerper Bernie van Velzen voor het lichtplan van Thron. Componist Patricio Wang heeft zijn oorspronkelijke muziek op een nieuwe manier benadert. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Zuid-Amerikaanse klanken is met meer expressie getoonzet via een dialoog met elektronica i.s.m. Huib Emmer.

Minimalistisch ballet Thron van Krisztina de Châtel staat ruim dertig jaar na de première in 1984 als een huis. (NRC ★★★★★)

Dit complexe minimalistische dansstuk ademt wel zo’n helderheid en concentratie uit dat je ernaar moet blijven kijken. (de Volkskrant ★★★★)

De vijf danseressen werden gezamenlijk genomineerd voor de Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie 2018. Uit het jurryrapport:
“De vijf danseressen in Thron vormen een sterke eenduidige groep zonder leider in een uiterst minimalistisch stuk van geometrische precisie. De ogenschijnlijke simpliciteit vraagt volledige fysieke en mentale beheersing om de repetitieve passen met de soms subtiele verandering daarbinnen, strak te blijven uitvoeren. Al lijken ze identiek, iedere danseres blinkt uit door dit vermogen bij te dragen aan het collectief en aan de zeggingskracht van het werk van De Châtel. Reden voor de jury om het gehele tableau als dansprestatie te nomineren.”

choreografie Krisztina de Châtel
toneelbeeld en kostuums VA Wölfl
muziek Patricio Wang
elektronica Huib Emmer
dans Marina Bilterijst, Gilda Federica Cesario, Alina Fejzo, Mariagrazia Nacci, Martina Orlandi
understudy Federica Panariello
repetitor Dries van der Post
lichtontwerp Bernie van Velzen
realisatie sculptuur Norbert Schmitz
fotografie Robert Benschop
première 26 februari 1984, Shaffy Theater, Amsterdam
première reprise 3 oktober 2017, Stadsschouwburg Amsterdam

Thron is een coproductie van De Châtel sur Place (Amsterdam) en Neuer Tanz (Düsseldorf) en wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdrage van Fonds Podiumkunsten en Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Bekijk de trailer

Trailer Thron

Speellijst

Oktober 2018
13 – Maastricht,
ANSI / Nederlandse Dansdagen
18 – Leiden,
Theater Ins Blau
19 – Dordrecht,
Energiehuis
27 – Assen,
Theater DNK
30 – Haarlem,
Toneelschuur
31 – Ede,
Cultura Ede

November 2018
1 – Amsterdam,
ITA
2 – Roermond,
ECI Cultuurfabriek
3 – Amstelveen,
Theater Griffioen
5 – Utrecht,
Stadsschouwburg