Dans! Denk!

‘Denken zonder lichaam is helemaal niks.’ In het voorjaar van 2015 benaderde Krisztina de Châtel Désanne van Brederode met de vraag of zij over haar leven en werk zou willen schrijven, in relatie tot filosofie.

Het resultaat, Dans! Denk!, is een boek over de verbinding tussen bewegen en denken. In de woorden van De Châtel: ‘Waar het om gaat, is te tonen hoezeer leven, dans en denken als eenheid kunnen worden opgevat. Dansen kan evenzeer een vorm van reflectie zijn als filosoferen dat is, en omgekeerd veronderstelt filosoferen beweging.’ Een boek over het belang van ritme, over verschillende lagen van muziek, en over hoe je met een lichaam uitdrukt wat daarbinnenin huist (de ziel?). Maar ook over het persoonlijk leven van De Châtel, haar ouders, haar jeugd in Hongarije, het ongeworteld-zijn in Nederland, over liefde en betrokkenheid, leermeesters, lesgeven en midden in de wereld staan.

Dans! Denk! is een inspirerend boek dat in een bijzondere samenwerking ontstond. Een boek over denken met handen en voeten. En vooral met het hart.

“Dans! Denk! is een must-read voor iedereen die meer wil weten over hoe de blik van een choreograaf op de wereld wordt gevormd. De Châtel laat zich in het boek zien als een kunstenaar met een doorwrochte visie op mens en maatschappij, wat ook blijkt uit haar nimmer aflatende nauwe betrokkenheid bij het dansveld.” (Theaterkrant)

“Uit de samenwerking tussen Van Brederode en De Châtel, ontstond een avontuurlijk, associatief en vreselijk beweeglijk boek. […] Het is alsof je als lezer je hele leven al kind aan huis bent bij De Châtel en aan de keukentafel het leven en werk nog een doorneemt.” (Dans Magazine)

“Dans! Denk! laat zich nog het best beschrijven als een serie bespiegelingen, handelend over de meest uiteenlopende thema’s en gevoelens. […] De Châtels eerlijkheid, menselijkheid, haar eeuwige neiging tot piekeren, haar dwarsheid, verontwaardiging: het komt allemaal voorbij. Mooi zijn de karakteriseringen van zichzelf en de vragen die ze daarbij stelt.” (De Telegraaf)

“Désanne van Brederode kan gerust zijn: haar 255 pagina’s tellende relaas over ‘leven en werk van Krisztina de Châtel’ is geslaagd, ook al vraagt de schrijfster zich op pagina 75 expliciet af of het haar wel lukken zal ‘de vele draden te onthechten en te ontwarren, zonder haar op een sofa te dwingen.” (de Volkskrant)

Dans! Denk!
Leven en werk Krisztina de Châtel

Auteur Désanne van Brederode
Uitgeverij Querido
Gepubliceerd februari 2017
NUR 320

E-book
ISBN 9789021403960
Prijs € 11,99

Paperback
ISBN 9789021403953
Prijs € 18,99

Désanne van Brederode is schrijver. Ze publiceerde zeven romans, geeft lezingen, was jarenlang columnist bij Buitenhof en is actief betrokken bij Het Syrische Comité.

Dans! Denk!