Krisztina de Châtel

Krisztina De Châtel aan het reperteren

Contrasten en confrontaties
De van oorsprong Hongaarse choreograaf Krisztina de Châtel heeft meer dan zeventig choreografieën en drie dansfilms gemaakt. De voorstellingen van Krisztina de Châtel draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. Ook binnen het lichaam zelf woedt een strijd: tussen passie en beheersing, tussen individuele vrijheid en de anonimiteit en geborgenheid van het collectief.

Locatievoorstellingen
Regelmatig werkt ze buiten de muren van het theater: de gebruikte ruimte en aanwezige kunstwerken en/of materieel vormen een inspiratiebron en wezenlijk onderdeel van de choreografie. Eén van de drijfveren van De Châtel is om mensen een bijzondere ruimte op een andere manier te laten beleven. Ook werkt de choreografe regelmatig met groepen mensen buiten de danswereld. De choreografieën van Krisztina de Châtel tonen in toenemende mate haar visie op de maatschappij.

Advies en begeleiding
De Châtel heeft altijd jonge makers een kans willen geven. In de voorstellingen van Dansgroep Krisztina de Châtel werd regelmatig ruimte ingeruimd voor gastchoreografen, ze gaf workshops en lessen op verschillende academies, trad op als artistiek adviseur. Met haar stichting Imperium zet ze dit werk voort door jonge dansmakers op financieel en artistiek gebied te ondersteunen. Lees hier meer over stichting Imperium.

Prijzen
Krisztina de Châtel werd op grond van haar werk onderscheiden met de Sonja Gaskell Prijs en met de choreografieprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. In oktober 2000 werd De Châtel voor haar gehele oeuvre onderscheiden met de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en in 2001 werd ze voor haar verdiensten voor de Nederlandse dans benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2002 kreeg Krisztina de Châtel de Prijs van de Kritiek door de Kring van Nederlandse Theatercritici toegekend. Bij het afscheid van haar eigen dansgroep in december 2008 ontving Krisztina de Châtel de Frans Banninck Cocq Penning van de gemeente Amsterdam voor haar verdiensten voor de stad. In augustus 2010 werd zij opnieuw geëerd door de hoofdstad, ditmaal met de Amsterdamprijs voor de Kunst 2010. Ook in 2010 ontving zij, tijdens de Nederlandse Dansdagen, de Gouden Zwaan voor haar grote bijdrage aan de ontwikkeling van de moderne dans in Nederland. In 2021 kreeg ze van het Dansersfonds ’79 de Prijs van Verdienste voor haar “eigenzinnige, gedurfde, altijd razendknappe en intrigerende choreografieën”.

De Akademie van kunsten
In maart 2019 is Krisztina de Châtel toegetreden tot De Akademie van Kunsten (KNAW). De Akademie van Kunsten is opgericht in 2013 en heeft inmiddels 50 leden. De Akademie biedt een plek voor debat over de waarde van kunst in de samenleving en over de relatie tussen kunst en wetenschap. De leden zijn vooraanstaande kunstenaars uit de hele breedte van de Kunsten.

Op een feestelijke bijeenkomst werd Krisztina de Châtel samen met zeven andere nieuwe leden van de Akademie van Kunsten geïnstalleerd, in het bijzijn van Minister Van Engelshoven. Thema van de bijeenkomst was ‘De leerling en de meester’. Danseres Alina Fejzo vertelde en toonde in een korte choreografie welke meesterkwaliteiten zij ziet in Krisztina de Châtel.

Lees meer over de Akademie op de website van de KNAW.

Artistieke leiding
Meer dan dertig jaar lang heeft Krisztina de Châtel leiding gegeven aan haar eigen gezelschap Dansgroep Krisztina de Châtel. Met Itzik Galili gaf zij van 2009 tot 2013 leiding aan Dansgroep Amsterdam, het stadsgezelschap voor moderne dans.

Vanaf 2013 creëert ze bijzondere voorstellingen op locatie, en in de theaters, vanuit haar stichting De Châtel sur Place.

Krisztina de Châtel