Scala & Limited

Scala & Limited

Scala & Limited is een tweeluik van de hand van choreografe Krisztina de Châtel, bestaande uit Scala voor vijf vrouwelijke dansers en Limited voor mannelijke solo danser. De Châtel wil met het programma een hedendaags levensgevoel uitdrukken dat in haar ogen steeds dominanter wordt.

De intensiteit van de menselijke beweging en de variaties worden niet per definitie rijker wanneer er meer ruimte voor de mens beschikbaar is. De meest beperkte ruimte kan juist de meest essentiële intensiteit genereren.” (Krisztina de Châtel)

De restricties van de afgelopen twee jaar maakten de eeuwige strijd van de mens met zijn beperkingen – een terugkerend thema in de choreografieën van Krisztina de Châtel – ineens heel actueel en concreet. Maar de gebeurtenissen rond Covid-19 versterkten een nog veel grotere, actuele maatschappelijke problematiek: het gevoel existentieel gevangen te zitten, als man, als vrouw, als witte, als zwarte, als mens. Het borrelt overal op als gevolg van wereldwijde bedreigingen door polarisatie, terreur en klimaat, en als gevolg van een gebrek aan perspectief en groeimogelijkheden, fysiek en spiritueel. De speelruimte van de mens, in tijd en ruimte, lijkt steeds kleiner.

In het tweeluik Scala & Limited geeft De Châtel uitdrukking aan deze gevangenschap: in Scala zoeken vijf vrouwen houvast op een ronddraaiende wenteltrap; in Limited zoekt een mannelijke danser zijn bewegingsmogelijkheden, opgesloten in een glazen buis.

Krisztina de Châtel over Scala & Limited:
“Het plexiglas van de buis van Limited bevindt zich dicht op de huid van de danser. Je ziet de uitzonderlijke mogelijkheden van het menselijk lichaam, dat immers wordt geconfronteerd met deze materie. Het niet uit kunnen breken is een voldongen feit. Het menselijk lichaam kronkelt en manoeuvreert, wordt fel en onderzoekt de minimale ruimte die nog tot zijn beschikking staat.”

“In Scala vormen de verschillende breedtes en hoogtes van de treden en de beweging van de trap een groot gevaar dat de vrouwen gezamenlijk proberen te trotseren.”

Het is De Châtel ten voeten uit: strijdbare vrouwen die in volle concentratie minimalistische patronen uitvoeren. Het is ook De Châtel anno nu: evenzeer geïnspireerd door ruimtelijke uitdagingen als maatschappelijke en geopolitieke ontwikkelingen.” (Francine van der Wiel, NRC over Scala)

Het is prachtig hoe De Châtel werkt met tegenstellingen: mens-machine, licht-donker, gevoelig-hard. De trap is als oorlogstuig, eenmaal op gang gebracht is er geen houden meer aan.” (Sander Hiskemüller, Trouw over Scala)

Scala
choreografie Krisztina de Châtel dansers Marina Bilterijst, Patricia van Deutekom, Alice Gioria, Martina Orlandi, Federica Panariello stagiaire Hannah Badura muziek J.S. Bach, Han Otten idee en concept trap Krisztina de Châtel (2018) scenografie Theun Mosk | Ruimtetijd realisatie trap Marq Claessens en Florain Verheijen (2018) realisatie toneelbeeld Merijn Versnel | Ruimtetijd lichtontwerp Bernie van Velzen kostuums Min Li fotografie Dingena Mol Met dank aan de Nederlandse Dansdagen voor het mede mogelijk maken van de trap­­

Limited
choreografie Krisztina de Châtel danser Ivan Montis decorontwerp Peter Vermeulen lichtontwerp Bernie van Velzen fotografie Dingena Mol

Speellijst

Oktober 2022
8 – Amsterdam, ITA
9 – Amsterdam, ITA
22 – Amsterdam, VU Griffioen
29 – Leeuwarden, Stadsschouwburg De Harmonie

November 2022
1 – Enschede, Wilminktheater
11 – Groningen, SPOT Groningen
12 – Den Haag, Het Nationale Theater | Theater a/h Spui
18 – Haarlem, De Schuur
19 – Haarlem, De Schuur

December 2022
1 – Alkmaar, TAQA Theater De Vest
9 – Wageningen, Theater Junushoff
11 – Utrecht, Stadsschouwburg Utrecht

wijzigingen voorbehouden