Föld

Föld

Ontembare bosbranden, een stijgende zeespiegel en extreme droogte; Inmiddels nemen de effecten van de menselijke vernietiging van de natuur, de planeet, waar de ronde aarden wal in Föld voor staat, verontrustende proporties aan. We zien de gevolgen en maken die gevolgen hier tastbaar. Niet virtueel, niet met het glas van een scherm ertussen. Nee, analoog, met blote handen, met huid en haar. Föld is een ode aan fysieke kracht, aan het overwinnen van obstakels. Maar ook een confrontatie met uitputting, een eindeloos gevecht.

“Met Föld heeft Krisztina de Châtel een schitterende allegorie gemaakt op het eeuwige gevecht tussen mens en natuur.” (Algemeen Dagblad, 26 juni 1985)

Föld, Hongaars voor aarde, werd in 1985 gemaakt in opdracht van het Holland Festival. Door de pers toentertijd tot ‘hoogtepunt’ van het festival uitgeroepen, is Föld inmiddels uitgegroeid tot een van de ijkpunten van de Nederlandse moderne dans. Ook buiten Nederland wordt de choreografie geroemd, met uitvoeringen in o.a. Canada, Kroatië, Hongarije en het Centre Pompidou in Parijs.

Föld

Iedere herneming brengt voor choreograaf Krisztina de Châtel nieuwe uitdagingen met zich mee. Het is volgens haar niet alleen een prachtig begrip. In het boek Dans! Denk! van Désanne van Brederode zegt ze het zo: “…het is ook mooi om aan reprises te mogen werken en het oude nieuw leven in te blazen, frisse lucht, adem en een heel nieuwe wereld in de zoveel jaren eerder gevormde patronen en bewegingen te ontdekken.”

Met deze herneming wordt de choreograaf opnieuw uitgedaagd om Föld in de context van actuele thematiek te onderzoeken. Zoals beeldend kunstenaar Conrad van de Ven, verantwoordelijk voor het idee van de aarden wal, het verwoordt: “Het uitgangspunt in de jaren tachtig was de strijd, de energie en het doorzetten, waarbij de aarden wal het te slechten object was. (…) Nu, in deze nieuwe tijd, is de natuur zelf het hoofdthema. Aan gruwelijke verandering onderhevig.”

“Maar bovenal straalt het stuk een enorme fysieke vitaliteit uit. De dansers overstijgen letterlijk de menselijke beperkingen. Je verlaat het theater met een in alle opzichten verward en gekneusd gevoel. Maar dat is het doel van theater.” (Politiken, Danmark)

Credits
choreografie Krisztina de Châtel
concept toneelbeeld Conrad van de Ven 
muziek Philip Glass: Another look at harmony – Part IV
dans Björn Bakker, Alkis Barbas, Gijs Hanegraaf, Luigi Imperato, Ivan Montis, Sebastian Pickering Pedersen
stagiairs Zeen Dahbour, Dan Radulescu
fotografie Sigel Eschkol
première 24 juni 1985, Amstelkerk, Amsterdam

Föld

Speellijst

Mei 2022
9 – Amsterdam, ITA
10 – Amsterdam, ITA
18 – Hengelo, Shouwburg Hengelo

Juni 2022
3 – Alkmaar, Karavaan Festival
4 – Alkmaar, Karavaan Festival
5 – Alkmaar, Karavaan Festival
6 – Alkmaar, Karavaan Festival

Juli 2022
2 – Houten, Loeren Festival
15 – Amsterdam, Vondelpark

Augustus 2022
29 – Goes, Zeeland Nazomerfestival
30 – Goes, Zeeland Nazomerfestival

Oktober 2022
1 – Maastricht, Nederlandse Dansdagen
2 – Maastricht, Nederlandse Dansdagen

wijzigingen voorbehouden