De Châtel Award

De Chatel Award

Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op 12 oktober 2018 is voor het eerst de De Châtel Award uitgereikt. Florentina Holzinger ontving deze bijzondere prijs uit handen van naamgever Krisztina de Châtel. Deze prijs is een initiatief van Stichting Imperium. Ter gelegenheid van De Châtel’s 75ste verjaardag mocht de choreografe zelf de winnaar aanwijzen.

De Châtel Award
Stichting Imperium biedt financiële en artistieke ondersteuning aan jonge, eigenzinnige dansers en dansmakers. Sinds 2001 reikt de stichting ook een prijs uit. In eerste instantie was dat de Mirjam Bos prijs (ter ere van deze te vroeg overleden choreografe), voor mensen die een unieke meerwaarde leverden aan de danswereld. Later werd de prijs bekend als ITs Krisztina de Châtel Award voor de beste afgestudeerde choreograaf van een Nederlandse dansopleiding. Imperium geeft de prijs met ingang van 2018 opnieuw vorm, dit keer onder de naam De Châtel Award. Ter gelegenheid van De Châtel’s 75ste verjaardag honoreert Imperium haar wens om zelf de winnaar te kiezen.

Florentina Holzinger
Krisztina de Châtel toont gedurende haar hele carrière belangstelling voor nieuwe benaderingen van jonge choreografen en creëert manieren om talent te steunen. Naar eigen zeggen is zij bij jonge choreografen op zoek naar lef, eigenheid en moed. Afgelopen seizoen was ze erg onder de indruk van Florentina Holzinger’s voorstelling Apollon Musagète. De Châtel over deze voorstelling en haar keuze:

“Zes blote danseressen voeren fysieke activiteiten uit die sterk bepaald worden door een zeer geslaagd toneelbeeld: Een groot opblaaskussen met daarop een steeds bewegende stier. In connectie met de stier, het kussen, hangende touwen en loopbanden zijn de dansers telkens actief en ontstaat er een zeer uitgesproken en gelaagde theatrale voorstelling. Horror en ironie gaan hierbij samen wat de veelzijdigheid van deze maker toont. En ja, het is radicaal, en grensoverschrijdend. Zoals we weten komen bij Florentina’s voorstellingen vaak penetratie en blote lichamen voor, maar deze keer maakt vooral het beeldende element de voorstelling extra sterk. Florentina heeft het lef om bekende ingrediënten op een fysiek sterke en visueel prachtige manier neer te zetten. Zij heeft lef en moed en haar werk is grensoverschrijdend. Ik wil haar aanmoedigen om te blijven maken wat zij wil maken. Ik wou dat meer theaters ook de moed hadden haar voorstelling te programmeren.”

10.000 euro
Net als vaak in Krisztina de Châtel’s eigen werk draait het ook bij de De Châtel Award om de samenwerking tussen choreograaf en beeldend kunstenaar. Met de prijs is een bedrag gemoeid van 10.000 euro. De helft daarvan gaat naar de winnaar, de andere helft naar een beeldend kunstenaar die door de winnaar wordt gekozen. De winnaar levert bovendien een bijdrage aan de Nederlandse Dansdagen 2019.