The Third Space:
Tentoonstelling en installatie

Lines

Krisztina de Châtel: “Mijn choreografisch werk draait om ‘de ruimte levend maken’ en ‘de ruimte beleven op een andere manier dan wat vanzelfsprekend oogt’. Dans kan – en moet – ruimte herscheppen en de veranderlijkheid van de betekenis van een ruimte laten zien.”

Door een nieuwe blik te werpen op een selectie van zeven van Krisztina de Châtel’s meest representatieve werken vanuit het perspectief van ruimte en een ruimtelijke theorie, meer specifiek het werk van de postmoderne geograaf Edward Soja, stelt The Third Space zich ten doel om nieuwe inzichten te geven in De Châtels unieke artistieke visie en choreografische oeuvre. Met de toevoeging van een nieuwe installatie die De Châtel speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt heeft, streeft The Third Space er ook naar om nieuwe manieren van denken over de relatie tussen ruimte en het lichaam te bevorderen door hier een alternatief kader voor te bieden.

Edward Soja’s Thirdspace is een conceptuele benadering tot ruimte, die een Firstspace, Secondspace en Thirdspace omvat. Hij beschrijft Thirdspace als een creatieve recombinatie én verlenging van First- en Secondspace, of als het ‘proces van herstructurering van twee tegengestelde categorieën om nieuwe alternatieven te ontsluiten’. Met het schrijven van Thirdspace stelde Soja zich ten doel om nieuwe manieren van denken te bevorderen over de ‘betekenissen en het belang van ruimte’ alsook de ‘algemene ruimtelijkheid van het menselijke leven’. (1996, Cambridge: Blackwell, pp. intro)

The Third Space is een initiatief van het Nederlandse Dansdagen dansMuseum in samenwerking met Stichting De Châtel sur place, Bureau Europa platform voor architectuur en design, de Master opleiding Kunst, Cultuur en Erfgoed van de Universiteit Maastricht en het Maastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage (MACCH).

The Third Space
9 september t/m 14 oktober 2018

Curator
Stephen Shropshire
Locatie
Bureau Europa
Boschstraat 9
6211 AS Maastricht
Openingstijden
Woensdag t/m zondag,
12.00 – 17.00 uur

Meer info
www.bureau-europa.nl